Kolor dopler krvnih sudova nogu

Onkologija

Kolor dopler krvnih sudova nogu

Šta je kolor dopler krvnih sudova nogu?

Koje su indikacije za ovaj pregled?

Kako se izvodi?

Priprema za pregled Kolor dopler krvnih sudova nogu

Ko vas može uputiti na ovaj pregled?

Stanja i bolesti povezane sa poremećajima cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima

Dopler krvnih sudova nogu cena

Zakažite pregled 

Šta je kolor dopler krvnih sudova nogu?

Kolor dopler krvnih sudova nogu je dijagnostička procedura, koja se koristi za procenu protoka krvi kroz krvne sudove, arterije i vene donjih ekstremiteta.

Ovaj pregled omogućava da se identifikuju eventualno prisutna suženja (stenoze) ili potpuna zatvaranja (okluzije) arterijskih krvnih sudova nogu, kao i druge abnormalnosti u cirkulaciji donjih ekstremiteta.

Dopler krvnih sudova nogu igra ključnu ulogu u dijagnostici, praćenju i planiranju lečenja različitih stanja i bolesti, povezanih sa promenama u strukturi i funkciji krvnih sudova nogu.

Koje su indikacije za ovaj pregled?

Indikacija za Kolor dopler krvnih sudova nogu su obično ispoljeni simptomi kod pacijenta kao što su:

 • bol u nogama prilikom hodanja,
 • grčevi, trnjenje u nogama,
 • hladna stopala,
 • oticanje nogu,
 • promene u boji kože donjih ekstremiteta (pojava crvenila)
 • ili nedostatak pulsacija na različitim nivoima donjih ekstremiteta.

 

Takođe, ova dijagnostička procedura može se preporučiti i osobama koje imaju povišene faktore rizika za bolesti krvnih sudova, poput:

 • dijabetesa,
 • visokog krvnog pritiska,
 • povišenog holesterola u krvi,
 • osobama koje imaju trombofiliju,
 • proširene vene,ili,
 • koje su imale trombozu dubokih ili površnih vena nogu.

 

Ultrazvučni pregled – Kolor dopler krvnih sudova nogu, može biti važna i kod pacijenata koji koriste određene lekove, jer ovaj pregled omogućava praćenje terapijskog efekta tj. uticaja tih lekova na cirkulaciju krvi i identifikaciju eventualno prisutnih komplikacija ili potrebe da se terapija koriguje ili promeni.

Kao recimo lekovi:

 •  Za kontrolu visokog krvnog pritiska- Antihipertenzivi;
 • Za sprečavanje pojave krvnih ugrušaka – Antikoagulansi;
 • Za snižavanje povišenog holesterola u krvi – Statini;
 • Kod šećerne bolesti – pacijenti sa dijabetesom imaju povećani rizik od razvoja periferne arterijske bolesti i drugih vaskularnih komplikacija.

Kako se izvodi?

Sam dijagnostički postupak Kolor dopler krvnih sudova nogu je neinvan i bezbolan postupak.

Prilikom njegovog izvođenja pacijent leži na stolu, dok radiolog aplicira gel na kožu duže noge koja se pregleda, kako bi poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde.

Zatim se sonda lagano kreće, prvo duž jedne, pa zatim i druge noge, od prepone do stopala, emitujući ultrazvučne talase koji se odbijaju od krvnih sudova i omogućavaju na monitoru prikaz slike protoka krvi kroz vene i arterije.

U proseku, vreme trajanja ovog ultrazvučnog pregleda krvnih sudova nogu je oko 30 minuta, dok se nalaz pacijentu izdaje odmah nakon završenog snimanja.

Priprema za pregled Kolor dopler krvnih sudova nogu

Priprema za ovaj pregled je obično minimalna.

Pacijent ne bi trebao da nanosi losione ili kreme na kožu nogu pre pregleda, kako se ne bi smanjila povodljivost ultrazvuka preko kože.

Ko vas može uputiti na ovaj pregled?

Uobičajeno je da pacijenta uputi na ultrazvučnu dijagnostiku lekar primarne zdravstvene zaštite ili specijalista, poput vaskularnog hirurga ili kardiologa, u zavisnosti od ispoljenih simptomima i medicinske istorije pacijenta.

Nakon što se izvrši pregled i dobiju rezultati, vaš izabrani lekar će analizirati nalaze i predložiti dalje korake lečenja, uzevši u obzir vašu celokupnu zdravstvenu sliku, primarna i eventualno pridružena oboljenja.

Takođe, pregled možete zakazati i samoinicijativno u privatnim ordinacijama bez uputa.

Stanja i bolesti povezane sa poremećajima cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima

Kolor dopler sonografija krvnih sudova nogu je posebno važna u dijagnostici i praćenju različitih stanja i bolesti povezanih sa arterijskom cirkulacijom krvi u donjim ekstremitetima.

Periferna arterijska bolest (PAB)

Jedna od najčešćih bolesti je periferna arterijska bolest (PAB) gde dolazi do suženja (stenoze) ili potpunog zatvaranja (okluzije) arterijskih krvnih sudova nogu, što dovodi do smanjene prokrvljenosti donjih ekstremiteta i manifestuje se bolom u nogama prilikom hodanja, grčevima ili hladnim stopalima.

Pregledom Kolor dopler krvnih sudova nogu, mogu se otkriti zapušenosti (okluzije) ili proceniti stepen suženja arterija, a time i planira tok daljeg lečenja.

Tromboza dubokih vena

Ovo stanje karakteriše formiranje krvnih ugrušaka unutar lumena dubokih vena nogu, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput plućne tromboembolije.

Kolor dopler nogu može identifikovati prisutnost tromba i proceniti njegovu veličinu, lokaciju, pokretljivost i starost, što prethodi blagovremenom i adekvatnom preduzimanju daljih koraka lečenja.

Proširene vene

Proširene vene (varikoziteti) uzrokuju neprijatne simptome poput bola, oticanja i grčeva u nogama.

Kolor dopler krvnih sudova nogu može pomoći u proceni stanja vena i određivanju najprikladnijeg načina tretmana i lečenja istih.

Aneurizmatska proširenja arterija nogu

Aneurizma je proširenje arterijskog krvnog suda, koje može biti opasno ako se ne otkrije na vreme tj. dovesti do pucanja odnosno rupture iste. Najčešće se javljaju na arterijama zadkolene jame.

Ultrazvučni pregled – Kolor dopler donjih ekstremiteta pomaže u pravovremenom otkrivanju aneurizmi i praćenju tokom vremena, radi procene adekvatnog tretmana istih.

Dopler krvnih sudova nogu cena

U Poliklinici „Hematologika“ u Zemunu, ultrazvučni pregled – Kolor dopler krvnih sudova nogu, na savremenom ultrazvučnom aparatu, obavlja dr Tamara Manigoda, radiolog sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom.

Cenu pregleda, molimo Vas da proverite u cenovniku.

Cenovnik usluga

Zakažite pregled

Ultrazvučni preged Kolor dopler krvnih sudova nogu možete zakazati pozivanjem brojeva telefona: tel: +38162 44 66 58 i svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite pregled kod radiologa dr Tamara Manigoda.

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled