Kolor dopler krvnih sudova vrata

Neurologija- Neurolog Beograd Ordinacija Hematologika

Kolor dopler (ultrazvuk) krvnih sudova vrata

Šta je kolor dopler krvnih sudova vrata?

Zašto se radi?

Indikacije za pregled

Priprema 

Kolor dopler(ultrazvuk) krvnih dudova vrata cena

Zakažite pregled 

Šta je kolor dopler krvnih sudova vrata?

Kolor dopler (ultrazvuk) krvnih sudova vrata (karotidnih krvnih sudova) je utrazvučna metoda, kojom se na brz i efikasan način sagledava stanje arterija, koje vode krv od srca do mozga i drugih delova glave.

Kolor dopler krvnih sudova vrata izvodi se na ultrazvučnom aparatu, sama procedura kratko traje i gleda se više krvnih sudova kako sa leve, tako i sa desne stane vrata.

Zašto se radi?

Ova ultrazvučna metoda, koje je potpuno neškodljiva za pacijenta, daje nam puno podataka o stanju arterijske cirkulacije, ne samo u vratu gde se nalaze karotidni krvni sudovi, već i indirektne podatke o uznapredovalosti procesa arterioskleroze, odnosno nalaganja štetnih materija (produkata metabolizma, plakova) na unutrašnjim zidovima krvnih sudova.

Naš moderni ultrazvučni aparat omogućava jasnu vidljivost svake i minimalne promene na zidovima karotidnih krvnih sudova.

Ovom ultrazvučnom dijagnostičkom procedurom, konstatuju se vrlo precizno, prečnik krvnih sudova, a mogu se takođe vrlo pouzdano konstatovati i kritična suženja karotidnih krvnih sudova, koja predstavljaju rizik za nastanak šloga odnosno moždanog udara.

Na osnovu ovog snimka možemo pacijenta da savetujemo o adekvatnoj vrsti terapije bilo lekovima bilo drugim procedurama kojima se štite krvni sudovi.

Takođe ovaj snimak je osnova za upućivanje pacijenata sa kritičnim stenozama, na vaskularnog hirurga radi operativnog lečenja tih krvnih sudova.

Izuzetno je važno da se istakne preventivni značaj ovih ultrazvučnih snimanja posebno kod osoba koje imaju faktore rizika za ispoljavanje ateroskleroze i oboljevanja krvnih sudova, kao što su: pušenje, gojaznost, povećane masnoće u krvi (loš holesterol), dijabetes, povišen krvni pritisak (hipertenzija) i druge faktore rizika.

Indikacije za pregled

Stanja koja su indikacija za ultrazvučno snimanje krvnih sudova vrata su: sve vrste glavobolja, sve vrste nesvestica i nestabilnosti bilo akutnih ili hroničnih, zatim svaka vrsta poremećaja govora, vida, posebno akutnih bolova u predelu vrata.

Takođe, osećaj slabosti jedne od stana tela, ili donjih ekstremiteta su indikacije koje ne treba ignorisati.

Pripreme

Posebna priprema nije potrebna. Sama procedura je potpuno neškodljiva za pacijenta , kratko traje, nakon koje pacijent može da se vrati uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Kolor dopler krvnih sudova vrata cena

Cenu ultrazvučnog pregleda, molimo Vas da proverite u cenovniku.

Cenovnik usluga

Zakažite pregled neurologa

U Specijalističkoj Ordinaciji „Hematologika“ na usluzi Vam je:

Stalno ordinirajući lekar specijalista neurolog dr Miodrag Manigoda iz Beograda, sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom od preko 17 godina i ekspertizom u području dijagnostike i lečenje multiple skleroze (i pridruženih poremećaja), glavobolje, cerebrovaskularnih bolesti i primene ultrazvuka u neurologiji.

Pregled neurologa, kao i kolor dopler (ultrazvuk) karotidnih krvnih sudova možete zakazati pozivanjem brojeva telefona: tel: +381 62 44 66 58 i +381 11 31 33 295 svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite pregled kod neurolog dr Miodraga Manigode.

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled