Transkranijalni dopler krvnih sudova glave

Neurologija- Neurolog Beograd Ordinacija Hematologika

Transkranijalni dopler krvnih sudova glave

Šta je transkranijalni dopler (TCD)?

Zašto se radi?

Indikacije za ovo snimanje

Priprema 

Transkranijalni dopler cena

Zakažite pregled 

Šta je transkranijalni dopler (TCD)?

Transkranijalni dopler (dopler krvnih sudova glave) je ultrazvučna metoda sagledavanja protoka u arterijama koje se nalaze u glavi i koje nastaju račvanjem karotidnih i vetebralnih arterija vrata i međusobnim spajanjem levih i desnih krvnih sudova iz vrata u glavi, na jednom specifičnom mestu u glavi, koje se zove Vilisov šestougao.

Vilisov šestougao je mesto gde je priroda napravila da se arterijski krvni sudovi leve i desne stane vrata međusobno spoje, stvore jedan kružni tok krvnih sudova i na taj način nas priroda delimično štiti od posledica stvaranja suženja bilo na jednoj ili drugoj stani tj. u bilo kom krvnom sudu.

Arterijski krvni sudovi mozga snabdevaju sve delove mozga krvlju, otuda su izuzetno bitni, jer su oni često mesta gde dolazi do zapušenja i stvaranja suženja koja dovode do šloga ili moždanog udara.

Zašto se radi?

Transkranijalnim doplerom možemo vrlo precizno da vidimo, da li je u ovim krvnim sudovima glave postoji normalan ili poremećen protok, bilo da je smanjen ili da je povećan, čime praktično, uz određene kriterijume, definišemo da li je određeni krvni sud sužen patološkim procesom i koliko, što dovodi do indikacija za menjanje terapijskih strategija u toj situaciji.

Indikacije za ovo snimanje

Indikacije za snimanje doplerom krvnih sudova glave su: svaka vrsta glavobolje, nestabilnost, vrtoglavica, osećaj zujanja u ušima, akutno nastali poremećaj vida ili slabosti neke stane tela ili pojedinačnih ekstremiteta, poremećaj govora, akutni poremećaj sluha, poremećaj pamćenja (vaskularna demencija).

Sve osobe koje imaju migrenu (glavobolje) treba da urade ovo snimanje, jer je migrena povezana sa određenim karakteristikama u protoku kroz arterije glave i otuda je ova procedura deo dijagnostičke procedure, u dijagnostici uzroka prisutnih migrena.

Pripreme

Posebna priprema nije potrebna. Sama procedura je potpuno neškodljiva za pacijenta, kratko traje, nakon koje može da se vrati uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Transkranijalni dopler cena

Cena transkranijalnog doplera krvnih sudova glave je 8.000 dinara.

U ordinaciji „Hematologika“ Transkranijalni dopler izvodi neurolog dr Miodrag Manigoda.

Zakažite pregled neurologa

U Specijalističkoj Ordinaciji „Hematologika“ na usluzi Vam je:

Stalno ordinirajući lekar specijalista neurolog dr Miodrag Manigoda iz Beograda, sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom od preko 17 godina i ekspertizom u području dijagnostike i lečenje multiple skleroze (i pridruženih poremećaja), glavobolje, cerebrovaskularnih bolesti i primene ultrazvuka u neurologiji.

Pregled neurologa, kao i Transkranijalni dopler, ultrazvuk krvih sudova glave možete zakazati pozivanjem brojeva telefona: tel: +381 62 44 66 58 i +381 11 31 33 295 svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite pregled kod neurolog dr Miodraga Manigode.

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled