Infuzija alfa-lipoinske kiseline, Berlitiona

Neurologija- Neurolog Beograd Ordinacija Hematologika

Infuzija alfa-lipoinske kiseline (Berlitiona) kod polineuropatije

Šta je infuzija alfa-lipoinske kiseline?

Šta je polineuropatija?

Zašto se uključuje infuzija Berlitiona?

Priprema i mere opreza

Dodatne indikacije

Infuzija alfa-lipoinske kiseline Berlitiona cena

Zakažite termin 

Šta je infuzija alfa-lipoinske kiseline?

Infuzija alfa-lipoinske kiseline, odnosno infuzija Berlitiona (Berlithiona ) ili Tiogama (Thiogamma) kako se ovaj lek zove na tržištu, je terapijska procedura, kojom se vrši oporavak perifernih nerava kod osoba sa šećernom bolešću (dijabetesom).

Šta je polineuropatija?

Polineuropatija je jedna od najčešćih komplikacija šećerne bolesti koja se javlja praktično kod 2/3 osoba sa dijabetesom, ponekad i na samom početku tog oboljenja. 

Smatra se sa 30-40% osoba sa šećernom bolešću već ima neko oštećenje perifernih nerava, sa postavljanjem dijagnoze dijabetesa.

Polineuropatija počinje u nogama, u pitanju je spor, ali progresivan proces, koji oštećuje i makro i mikro cirkulaciju u čitavom organizmu, oštećuje funkcije značajnog broja unutrašnjih organa inervisanih od perifernih nerava koji pripadaju takozvanom autonomnom nervnom sistemu.

Manifestuje se simptomima poput: trnjenja u prstima nogu ili šakama, osećaja žarenja pečenja, peckanja, izmenjenog osećaja podloge pod nogama kada se hoda, što su sve simptomi oštećenja perifernih nerava.

 

Zašto se uključuje infuzija berlitiona?

Oštećenje perifernih nerava naziva se stručno dijabetična polineuropatija i njena dijagnostika i lečenje je od ključnog značaja za očuvanje funkcionalne sposobnosti osobe za šećernom bolešću.

Naime, šećerna bolest napada sve nerve u ljudskom organizmu i oporavak tih nerava je od ključnog značaja za normalno funkcionisanje svih unutrašnjih organ, ali pre svega funkcionisanje krvnih sudova.

Alfa-lipoinske kiseline – Berlition ili Triogama su za sada jedini preparati za koje postoje naučne studije i naučni dokazi da dovode do poboljšanja funkcije oštećenih perifernih nerava kod dijabetesa, pre svega delovanjem jakim antioksidativnim mehanizmom, tj. sklanjanjem štetnih produkata metabolizma iz našeg organizma. 

Priprema i mere opreza

Davanje ovog leka intravensko nije povezano ni sa kakvim neželjenim efektima ili kontraindikacijama.

Poznato je da je alfa-lipoinska kiselina supstanca koje se već nalazi u našem organizmu i koja u slučaju dijabetesa, tj. kod osobe koja boluje od šećerne bolesti, nedostaje, zato je i dajemo i to pre svega u vidu infuzije.

Inicijalno lečenja problema dijabetične neuropatije treba da bude davanjem infuzija ovog leka kroz najmanje 14 dana.

Kasnije uzimaju se kapsule ovog leka i to uvek ujutru pre jela najmanje pola sata, a posebno je naglasiti, kada se oralno unose ovi lekovi, da se naredna dva sata ne unose mlečni proizvodi koji mogu da uspore delovanje leka.

Napomena: Dodatno se posavetujte sa svojim izabranim lekarom, ukoliko oralno uz kapsule leka alfa-lipoinske kiseline uzimate neku dodatnu suplementaciju, o adekvatnom načinu i vremenu uzimanja leka.

Organizam preko infuzije će lakše podnet primenu leka, kako Berlithion tako i Thiogamu, ukoliko osoba ima neki od probleme sa želucom tj. oštećenu npr. sluzokožu želuca, čir na želucu ili druga oboljenja organa za varenje.

Dodatne indikacije

Danas korišćenje alfa-lipoinske kiseline, infuzije Berlitiona može da se aplicira i kod drugi uzroka neuropatije, samo što za to imamo manje naučnih dokaza i studija, ali pouzdano znamo da primena infuzije Berlitiona nije štetna i da može da izazove redukciju neprijatnih simptoma koji prate oštećenje perifernih nerava, koje smo iznad pomenuli.

Takođe, ovo važi i za grupe onkoloških pacijenata koji primaju hemoterapiju i koje su u visokom procentu izložene riziku od mogućeg oštećenja perifernih nerava, negde više a negde manje, sve u zavisnosti od vrste hemoterapije koja se prima.

Tako da je ova infuzija jedan od načina da se izvrši oporavak ovih nerava, nakon završenog procesa lečenja i kod onkoloških pacijenata, a u slučaju ispoljenih simptoma periferne neuropatije.

Infuzija alfa-lipoinske kiseline Berlitiona cena

Za zakazivanje termina aplikacije infuzije Berlitiona u ordinaciji „Hematologika“, cenu usluge i primene leka, pozovite nas na brojeve telefona: +381 62 44 66 58 i +381 11 31 33 295 svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite termin

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled