Dijagnostika apneje u snu

Neurologija- Neurolog Beograd Ordinacija Hematologika

Dijagnostika apneje u snu

Šta je apneja (apnea)?

Sleep apnea test – Poligrafija

Zašto se radi ovaj test?

Indikacije

Lečenje poremećaja

Zakažite pregled 

Šta je apneja (apnea)?

Apneja (apnea u snu ili sleep apnea sindrom) je jedan od najznačajnijih i najčešćih poremećaja spavanja, a koji često ostaje nedijagnostikovan.

Apneja je poremećaj disanja tokom sna, koji se manifestuje prekidima disanja tokom sna, koji može biti posledica različitih mehanizama.

Najčešće je to opstruktivna apneja u snu, gde osoba koja spava ima otpor u gornjim disajnim putevima, koje teško savladava tokom sna i usled toga dolazi do prekida disanja, jer se ta osoba praktično bori za vazduh tokom sna.

Kao posledica apneje javlja se čitav spektar simptoma, koje osoba oseća preko dana, a najvažniji su: dnevna pospanost, stalan umor, nerazjašnjene glavobolje, hronično trpljenje mozga i srca zbog nedovoljne zasićenosti krvi kiseonikom.

Pravilnim neurološkim pregledom može da se postavi sumnja na postojanje opstruktivne apneje u snu, a onda da se pacijent upućuje subspecijalisti koji se bavi poremećajem spavanja somnologu koji onda sprovodi dalju dijagnostiku tog problema kao i ostalih problema i poremećaja spavanja.

Sleep apnea test - Poligrafija

Dijagnostika opstruktivne apneje u snu je relativno jednostavna i može se raditi i u kućnim uslovima, postavljanjem portabilnog aparata poligrafa za parcijalnu polisomnografiju kojim se može postaviti precizna dijagnoza tog problema.

Za ostale poremećaj spavanja, potrebno je da se uradi celovita polisomnografija, koje je dosta složenije snimanje, kojim se analizira čitav niz parametara u toku sna, i onda se na bazi svega toga definiše koje je vrsta poremećaja sna u pitanju i određuju modaliteti lečenja.

Zašto se radi ovaj test?

Apneja tj. česti prekidi disanja tokom spavanja, praćeni hrkanjem, ne samo da skraćuju životni vek osobe koja pati od ovog poremećaja, već mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara.

Takođe osobe koje pate od sleep apnea sindorma imaju pojačanu dnevnu pospanost, koja ih funkcionalno ne osposobljava za redovno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Dodatno, životno ih ugrožava (npr. i njih i druge učesnike u saobraćaju) ako rade kao profesionalni vozači, ili na građevinskim i drugim visoko opasnim poslovima, ukoliko dođe do nevoljnog ulaska u san tokom dana usled pojačane dnevne pospanosti, kao posledice ovog poremećaja spavanja.

Indikacije za pregled

Svaka osoba koja ima kratak vrat, gojazna je, ima devijaciju nosa, neregulisanu hipertenziju, koja se oseća jako umorno i pospano tokom dana, ima jutarnje glavobolje ili mučninu, konstatuje da joj je posteljina sva zgužvana (nemirno spava) ima noćno preznojavanje ili joj je posteljina morka nakon noćnog sna, treba da razmotri testiranje na to da li ima prekide disanja tokom sna – apneju.

Simptomi apneje u snu koje najčešće uoče partneri pacijenata sa apnejom su: ekstremno hrkanje, nemirno spavanje, često buđenje – prekid sna kog se osoba ujutru ne seća, osećaj davljenja, borbe da se dođe do vazduha i dr.

Lečenje poremećaja

Lečenje opstruktivne apneje u snu može biti veoma uspešno.

Potrebno je nekada učešće i ostalih kolega posebno orl lekara ukoliko postoje poremećaji građe gornjih disajnih puteva.

Većina pacijenata sa upotrebom asistirane ventilacije tj. portabilnih aparata koji se prave posebno za svakog pacijenata i koje oni koriste tokom noći, dobijaju novi kvalitet sna i života.

Sleep apnea test cena

U Poliklinici „Hematologika“ dijagnostiku apneje u snu, sleep apnea test, izvodi neurolog dr Miodrag Manigoda.

Za cenu ove usluge, posetite naš cenovnik usluga. 

Cenovnik usluga

Zakažite pregled neurologa

U Poliklinici „Hematologika“ na usluzi Vam je:

Stalno ordinirajući lekar specijalista neurolog dr Miodrag Manigoda iz Beograda, sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom od preko 17 godina i ekspertizom u području dijagnostike i lečenje multiple skleroze (i pridruženih poremećaja), glavobolje, cerebrovaskularnih bolesti i primene ultrazvuka u neurologiji.

Pregled neurologa, kao i dijagnostiku apneje u snu možete zakazati pozivanjem brojeva telefona: tel: +381 62 44 66 58 svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite pregled kod neurolog dr Miodraga Manigode.

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled