Ultrazvuk parenhima mozga

Neurologija- Neurolog Beograd Ordinacija Hematologika

Ultrazvuk parenhima mozga kod parkinsonove bolesti i poremećaja pokreta

Šta je transkranijalna ultrasonografija (TCS)?

Zašto se radi?

Indikacije za pregled

Zašto je važan pregled neurologa?

Priprema za ovaj pregled

Ultrazvuk parenhima mozga cena

Zakažite pregled 

Šta je transkranijalna ultrasonografija (TCS)?

Transkranijalna ultrasonografija parenhima mozga kod parkinsonove bolesti i poremećaja pokreta je visoko specifična dijagnostička ultrazvučna procedura u neurologiji, koja se sprovodi kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na postojanje parkinsonove bolesti ili kod pacijente koji imaju neke druge poremećaje pokreta koji mogu samo da liče na parkonsonovu bolest, a u stvari nisu.

Zašto se radi?

Ovom specifičnom ultrazvučnom dijagnostičkom procedurom se dobijanju dodatni podaci koji pomažu za postavljanje konačne diferencijalne dijagnoze parkinsonizma i drugih poremećaja pokreta.

Ovim ultrazvučnim snimanjem se snimaju specifični regioni mozga koji su povezani sa svakom vrstom poremećaja pokreta i tim postupkom dobijaju se podaci koji se ne dobijaju uvek ni magnetnom rezonancom.

Kombinacija nalaza koji se dobijaju ovim snimanjem služe u takozvanoj diferencijalnoj dijagnozi, da li je određena vrsta poremećaja pokreta ili stanja koja liči na parkinsonovu bolest, zaista parkinsonova bolest ili je ona posledica nekog drugog oboljenja.

Kod ovog snimanja možemo da vidimo i neke druge zone mozga koje su povezane sa raspoloženjem, to su zone odakle se luči hormon sreće – seratonin. Možemo praktično, ako imamo određene znake prilikom ovog snimanja kazati, da li ti znaci idu u prilog postojanja depresivnog raspoložena našeg pacijenta ili ne.

To je često povezano sa samom parkinsonovom bolešću i sličnim oboljenjima, što nam takođe pomaže u postavljanju konačne dijagnoze.

Indikacije za pregled

Ovo snimanje je specifično i upućuje pacijenta isključivo neurolog u situacijama kada postoje simptomi poremećaja pokreta, (svi nevoljni pokreti glave) i sumnja neurologa na postojanje poremećaja pokreta, ono što opšta populacija najbolje zna pod pojmom parkinsonove bolesti.

Različiti su podaci koji se dobijaju na magnetu i ovim ultrazvuk. Ova procedura nije prva tačka u evaluaciji strukture mozga (to su skener glave i magnet mozga), ukoliko neurološki nalaz ukazuje na potrebu za takvom vrstom snimanja.

U slučaju postojanja bilo kod od navedenih neuroloških simptoma, i sumnja na neurološka oboljenja, savet je da se uvek prvo dođe na pregled neurologa, jer snimanja sama po sebi ne znače ništa ukoliko ne postoji neurološki pregled i integracija svega onoga što neurološki pregled znači.

Zašto je važan pregled neurologa?

Dijagnoza neuroloških oboljenja je složena i mora da se sprovede kroz više postepenih koraka koji podrazumevaju pre svega adekvatan razgovor sa pacijentom, definisanje njegovih tegoba, potom neurološki pregled koji nam pomaže da uočimo da li postoji oštećenje nervnog sistema i ako postoji, kojeg je ono tipa i sl.

Na osnovu svega toga, definišemo našu radnu ili sindromsku dijagnozu, na osnovu koje tek onda možemo ispravno i precizno odrediti koja od dodatnih dijagnostičkih, ultrazvučnih neuroloških i drugi procedura je potrebna za konkretnog pacijenta, radi postavljanja konačne dijagnoze, od koje zavisi i dalji tretman lečenja.

Pripreme za ovaj pregled

Posebna priprema nije potrebna. Sama procedura je neinvazivna, potpuno neškodljiva za pacijenta.

Snimanja se izvode kroz određene tačke na lobanji kroz koje ultrazvuk može lakše da dođe do tkiva mozga.

Tokom izvođenja ove dijagnostičke procedure, lekar pronalazi ove tačke, sprovodi ovu ultrazvučnu neurološku proceduru i obavlja snimanje.

Nakon snimanja pacijent može da se vrati uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

Ultrazvuk parenhima mozga cena

U ordinaciji „Hematologika“ ultrazvučni neurološki pregled – Transkranijalna ultrasonografija, izvodi neurolog dr Miodrag Manigoda.

Za cenu usluga, posetite naš cenovnik: 

Cenovnik usluga. 

SAZNAJTE VIŠE

Preporučujemo Vam da pročitatate članak: Parkinsonova bolest – Simptomi, uzroci, dijagnostika i lečenje

Zakažite pregled neurologa

U Poliklinici  „Hematologika“ na usluzi Vam je:

Stalno ordinirajući lekar specijalista neurolog dr Miodrag Manigoda iz Beograda, sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom od preko 17 godina i ekspertizom u području dijagnostike i lečenje multiple skleroze (i pridruženih poremećaja), glavobolje, cerebrovaskularnih bolesti i primene ultrazvuka u neurologiji.

Pregled neurologa, kao i Transkranijalnu ultrasonografiju parenhima mozga možete zakazati pozivanjem brojeva telefona: tel: +381 62 44 66 58 i  svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite pregled kod neurolog dr Miodraga Manigode.

 

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled