Alergološke kožne probe na inhalacione alergene

Imunologija

Alergološke kožne probe (prick test) na inhalacione alergene

Šta su alergološke kožne probe?

Zašto se radi ovaj test?

Indikacije za testiranje

Kako se izvodi test? 

Priprema za testiranje

Zašto je pregled alergologa važan?

Alegološke kožne probe cena

Zakažite pregled i testiranje

Šta su alergološke kožne probe?

Dijagnostiči test – Alergološke kožne probe na inhalacione alergene (prick testovi) koristi se za identifikaciju prisustva senzibilizacije na različite materije spoljašnje sredine koje se udišu, poput: prašine, polena drveća, trava i korova, dlaka kućnih ljubimaca i drugih alergena prisutnih u vazduhu.

U pitanju je jednostavan, brz, efikasan i bezbolan dijagnostički postupak.

Zašto se radi ovaj test?

Alergološke kožne probe su važan alat u dijagnostici prisustava alergijske bolesti disajnih puteva, omogućavajući lekarima da pruže personalizovanu i efikasnu terapiju, kao i prevenciju pacijentima koji pate od alergijske bolesti disajnih puteva.

Jedan od osnovnih ciljeva alergoloških kožnih proba je identifikacija specifičnih alergena na koje je pacijent preosetljiv. 

Ovi testovi pomažu lekarima da saznaju na koje supstance pacijent reaguje i koje treba izbegavati kako bi se smanjili simptomi alergije.

Na osnovu rezultata alergoloških kožnih proba, lekari mogu preporučiti odgovarajuće terapijske pristupe i upotrebu lekova za kontrolu simptoma i prevenciju komplikacija.

Koje su indikacije za testiranje?

Prisustvo simptomi alergije, postojanje sumnja na alergiju, potvrda dijagnoze alergije i planiranje terapije, su osnovne indikacije za ovo testiranje.

Osobe koje pate od simptoma kao što su: svrab očiju ili nosa, kijanje, curenje nosa, kašalj ili poteškoće sa disanjem, koje su povezane sa izlaganjem određenim alergenima, posebno tokom određenih perioda godine, mogu biti kandidati za alergološke kožne probe.

Kada postoji sumnja da su simptomi uzrokovani alergijom na prašinu ili životinjske dlake, alergološke kožne probe mogu pomoći u identifikaciji specifičnih alergena.

Ako postoji potreba za specifičnim tretmanima alergija, alergološke kožne probe mogu pomoći u određivanju kojim alergenima treba ciljati terapiju.

Takođe, alergološke kožne probe na inhalacione alergene se mogu koristiti i za praćenje napretka lečenja i utvrđivanje potrebe za prilagođavanjem terapije.

Kako se izvodi test?

Sam postupak alergoloških kožnih proba uključuje nanošenje malih količina različitih alergena na kožu, obično na podlaktice.

Zatim se lagano zagrebe koža na tom mestu putem sterilne lacente, kako bi se omogućilo alergenima iz tečnosti da prodru u površinski sloj kože. Sačeka se 20 minuta.

Nakon toga koža se pažljivo prati kako bi se uočile reakcije poput pojave crvenila i otoka što ukazuje na prisustvo alergije.

Nakon završetka testiranja i analize reakcije kože, lekar će vam pružiti odgovarajuće savete uključujući mogućnosti za ublažavanje simptoma alergija i upravljanje njima u budućnosti.

Priprema za testiranje

Priprema za alergološke kožne probe na inhalacione alergne je ključni korak kako bi se osigurala tačnost rezultata.

Pre testiranja, važno je obaviti pregled tokom koga ćete obavestiti svog alergologa o svim lekovima koje uzimate, uključujući i one bez recepta, jer neki lekovi mogu uticati na rezultate testiranja.

Takođe, treba izostaviti antihistaminike (ukoliko ih koristite) 5-7 dana pre testiranja, jer oni mogu umanjiti reakciju kože na alergene.

Napomena: Važno je napomenuti da su alergološke kožne probe bezopasan i pouzdan način identifikacije alergija, ali ih treba izvoditi samo pod nadzorom alergologa, kako bi se minimizirali rizici i osigurali precizni rezultati.

Nakon testiranja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. 

Neželjene reakcije, crvenilo, otok i svrab na koži, koji se mogu pojaviti kao posledica reakcije na alergene, se brzo spontano povlače , a retko mogu trajati nekoliko sati.

Pregled alergologa je ključan pre zakazivanja testiranje

Pregled alergologa i kliničkog imunologa pre obavljanja testa alergološke kožne probe na inhalacione alergene je važan, jer se tim putem obezbeđuje:

Pravilne procene simptoma. Alergolozi i klinički imunolozi su obučeni da pažljivo procenjuju simptome alergijskih reakcija i da razlikuju alergije od drugih stanja koja mogu imitirati simptome alergija.

Pravilna procena simptoma pomaže u određivanju da li ste kandidat za ovo testiranje, a ako jeste, upoznaće vas sa eventualno potrebnim proširenim ispitivanjem u vašem konkretnom slučaju.

Razmatranje medicinske istorije. Lekari će pregledati vašu medicinsku istoriju kako bi identifikova faktore rizika, prethodne reakcije na alergene ili medicinska stanja koja mogu uticati na sigurnost ili interpretaciju alergoloških kožnih proba.

Procena eventualnih kontraindikacija: Uradiće se procena da li postoje bilo kakve kontraindikacije za ovo testiranje, poput kožnih infekcija.

Planiranje terapije: Na osnovu rezultata pregleda i kasnije dobijenih rezultata testiranja, lekari će moći da preporuči odgovarajuće terapijske pristupe uključujući upotrebu lekova, izbegavanje alergena ili alergensku imunoterapiju.

Ukratko, pregled alergologa i kliničkog imunologa pre obavljanja alergoloških kožnih proba, je važan i neizostavni prvi korak, jer pomaže u obezbeđivanju dobijanja tačne dijagnoze i planiranju efikasnog tretmana alergijskih stanja i bolesti.

Alergološke kožne probe cena

U ordinaciji „Hematologika“ alergološke kožne probe na inhalacione alergene izvodi alergolog i klinički imunoog doc. dr. sc. med. Snežana Aranđelović. 

Za cene naših usluga kliknite na cenovnik. 

Cenovnik

SAZNAJTE VIŠE 

Preporučujemo vam da pročitate i članak: 

Alergije akutne ili hronične – Simptomi, dijagnostika i lečenje.

Zakažite pregled i testiranje

U ordinaciji „Hematologika“ na Novom Beogradu, doc. dr sc. med. Snežana Aranđelović alergolog i klinički imunolog, obavlja dijagnostiku i lečenje svih oboljenja iz oblasti alergologije i kliničke imunologije, uključujući: alergijski rinitis, astmu, anafilakse, urtikarije, angioedem, alergije na lekove, alergije na hranu, autoimunskih bolesti, sistemskih vaskulitisa i dr.

Takođe, obavlja kožne prick testove inhalacionim alergenima u dijagnostici prisustava alergijske bolesti disajnih puteva.

Pregled alergologa i kliničkog imunologa možete zakazati pozivanjem brojeva telefona: tel: +381 62 44 66 58 i +381 11 31 33 295 svakog radnog dana od 09-19h.

Zakažite pregled kod alergologa i kliničkog imunologa doc. dr sc. med. Snežana Aranđelović. 

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled