Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Neurologija

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata

Šta je ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Kada se radi ova ultrazvučna metoda?

Koje su indikacije za pregled štitne žlezde?

Ko može uputiti pacijenta na ovaj ultrazvučni pregled?

Kako se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Priprema pacijenta za ultrazvučni pregled štitne žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde cena

Zakažite pregled 

Šta je ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Ultrazvuk štitaste žlezde je neinvazivna dijagnostička metoda, koja koristi ultrazvučne talase visokih frekvencija za prikaza detaljnih slika štitaste žlezde.

Štitasta žlezda je endokrina žlezda smeštena u prednjem delu vrata, koja ima ključnu ulogu u regulaciji metabolizma pomoću hormona koje proizvodi.

Ultrazvuk štitaste žlezde omogućava jednostavan pregled veličine, oblika, strukture štitaste žlezde kao i otkrivanje patoloških promena tipa čvorova (nodusa ) ili cisti.

Ova metoda igra značajnu ulogu u dijagnostici i praćenju bolesti štitaste žlezde, omogućavajući lekarima da donese odluke o daljem tretmanu i lečenju pacijenata.

Kada se radi ova ultrazvučna metoda?

Ultrazvuk štitaste žlezde se radi kada postoji sumnja na poremećaj funkcije, veličine i strukture same žlezde.

Često se koristi kao prvi dijagnostički korak kod pacijenata sa simptomima koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom ili kod onih kod kojih su laboratorijski nalazi pokazali prisutne poremećaje u funkciji štitaste žlezde.

Koje su indikacije za pregled štitne žlezde?

Postoji nekoliko indikacija za ovaj pregled, uključujući:

  1. Prisutne promene u hormonima štitaste žlezde. Ukoliko rezultati laboratorijskih testova ukazuju na promene hormona štitaste žlezde iznad ili ispod referentnih vrednosti (TSH, T3, T4).
  2. Prisutni simptomi poremećaja u radu štitaste žlezde, kao što su: neobjašnjiv umor, gubitak težine ili povećanje telesne težine, nervoza, promene na koži i kosi, prekomerno znojenje i dr.
  3. Povećana štitasta žlezda (gušavost). Vidljivo ili opipljivo povećanje štitaste žlezde.
  4. Opipljivi čvorići na štitastoj žlezdi fizikalnim pregledom lekara.
  5. Praćenje prethodno otkrivenih čvorova radi procene bilo promene u veličini ili strukturi i preduzimanja daljih koraka.
  6. Ultrazvuk štitne žlezde je sastavni deo preoperativne pripreme kod pacijenata kojima je indikovan hiruški zahvat na štitastoj žlezdi.
  7. Takođe, indikacija za redovne ultrazvučne kontrole štitne žlezde je i pozitivna porodična istorija bolesti štitaste žlezde, koja povećava rizik od sličnih oboljenja kod bliskih srodnika.

Ko može uputiti pacijenta na ovaj ultrazvučni pregled?

Uobičajeno je da pacijenta uputi na ultrazvučnu dijagnostiku lekar primarne zdravstvene zaštite ili specijalista interne medicine, endokrinolog, onkolog, hirurg i dr.

Ova metoda se često koristi kao prvi dijagnostički korak kod pacijenata sa simptomima koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom ili kod onih kod kojih su laboratorijski nalazi pokazali abnormalnosti u funkciji štitaste žlezde.

Kada se tokom rutinskih godišnjih kontrola ili internističkog pregleda posumnja na postojanje poremećaja u radu štitaste žlezde, lekar primarne zdravstvene zaštite ili lekar druge specijalnosti npr. internista će vas verovatno uputiti na pregled kod endokrinologa.

Endokrinolog, specijalista za lečenje bolesti i poremećaja vezanih za endokrini sistem će detaljnije proceniti funkciju štitaste žlezde na osnovu laboratorijskih parametara (hormonski status) i potrebu za dodatnim dijagnostičkim procedurama, uključujući i ultrazvučni pregled štitne žlezde.

Nakon što se izvrši ultrazvučni pregled štitne žlezde i dobiju rezultati, vaš izabrani lekar će analizirati ove nalaze, u okviru celokupne kliničke slike i rezultata i predložiti dalje korake lečenja, ukoliko je to potrebno.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je bezbolna, sigurna i efikasna metoda koja se izvodi u nekoliko koraka:

Pacijent leži na leđima na stolu za pregled. Glava pacijenta je blago zabačena unazad kako bi se omogućio bolji pristup prednjem delu vrata, gde se nalazi štitasta žlezda.

Radiolog ili lekar, koji obavlja pregled, nanosi poseban gel na kožu vrata iznad štitaste žlezde. Gel omogućava bolji kontakt između sonde i kože, čime se osigurava bolji prenos ultrazvučnih talasa i jasniju sliku.

Zatim, lagano pomera sondu (uređaj koji emituje zvučne talase visokih frekvencija) iznad štitaste žlezde kako bi dobio slike iz različitih uglova.

Zvučni talasi koje sonda emituje prolaze kroz tkivo i reflektuju se nazad prema sondi. 

Reflektovani talasi se pretvaraju u električne signale, koji se zatim obrađuju i prikazuju kao slike na monitoru u realnom vremenu.

Prilikom pregleda, istovremeno se analiziraju slike na monitoru, tražeći eventualne abnormalnosti poput čvorića, cista, kalcifikacija ili promene u veličini i strukturi štitaste žlezde.

Rezultati pregleda i izveštaj su dostupni odmah, što omogućava lekaru da brzo donese odluku o daljem tretmanu ili eventualno o dodatnim dijagnostičkim postupcima.

Priprema pacijenta za ultrazvučni pregled štitne žlezde

Ova jednostavna procedura ne zahteva posebnu pripremu pacijenta.

Procedura obično traje između 15 i 20 minuta, zavisno od složenosti slučaja. Nakon pregleda, pacijent može odmah nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima.

Ono što se pacijentima preporučuje jeste da obuku udobnu odeću sa otvorenim vratom ili košulju/bluzu koja se lako može otkopčati kako bi se omogućio lak pristup prednjem delu vrata.

Pacijenti treba da uklone nakit sa vrata, kao što su ogrlice ili lančići, pre dolaska na pregled kako bi se olakšao pristup i osiguralo da nema smetnji tokom pregleda.

Obično se savetuje izbegavanje korišćenje losiona, krema ili ulja na području vrata na dan pregleda, jer ti proizvodi mogu uticati na kvalitet kontakta između sonde i kože.

Pri tome, nema posebnih ograničenja u pogledu unosa hrane i tečnosti pre pregleda. Možete jesti i piti kao i obično. Takođe, možete nastaviti da uzimate svoju redovnu terapiju.

NAPOMENA: Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je bezbolna procedura koja ne koristi jonizujuće zračenje, što je čini sigurnom za pacijente svih starosnih grupa, uključujući trudnice.

Medicinska dokumentacija

Pre dolaska na pregled, pacijent treba da ponese svu relevantnu prethodnu medicinsku dokumentaciju, uključujući prethodne nalaze, laboratorijske rezultate ili bilo koje prethodne ultrazvučne snimke štitaste žlezde, ako ih ima.

Ovo može pomoći lekaru da bolje proceni promene stanja poređenjem sa prethodnim pregledima.

Ultrazvuk štitne žlezde cena

U Poliklinici „Hematologika“ u Zemunu, Ultrazvučni pregled štitne žlezde sprovodi se na savremenom ultrazvučnom aparatu nove generacije. 

Preglede obavljaju iskusni radiolozi i endokrinolozi, sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom.

Cena uzltrazvučnog pregleda štitaste žlezde i mekih tkiva vrata od strane iskusnog radiologa je: 5.900,00 rsd. 

Pregled edokrinologa: 10.000,00 rsd. 

Endokrinološki paket Plus: Pregled Endokrinologa sa Ultrazvukom, preporuka terapije i dalji tretman, Cena sa popustom je 12.000 rsd umesto 17.000,00 rsd.

Za cenu ostalih usluga i paketa usluga, posetite naš cenovnik usluga. 

Cenovnik usluga.

 

Zakažite pregled

Ultrazvučni pregled štitne žlezde možete zakazati u Poliklinici „Hematologika“ pozivanjem brojeva telefona: tel: +381 62 44 66 58 svakog radnog dana od 09-19h.

Radno vreme

Ponedeljak – petak

09.00 -19.00

Subota

09.00 -15.00

Nedelja

ne radimo

Zakažite pregled